Skall du starta en blogg - eller hemsida...

En av de bästa sakerna med en blogg är att man kan få en nära relation till sina besökare genom att ha en dubbelriktad kommunikation. Det blir inte samma sak med en vanlig hemsida. En blogg medför självklart också nackdelar:

  • Spam, man klarar sig knappast utan spam-filter. En blogg fylld av meningslösa kommentarer och oönskade länkar är extremt tråkigt!
  • Skall man förmedla länkkraft eller inte (do-follow eller no-follow)? Med do-follow så tackar man sina besökare för att de besvärar sig med att skriva inlägg. Det kräver dock någon form av captcha-funktion (dvs där man skriver några svårlästa tecken i en ruta), annars frestar det till spam. Man kan också ha som regel att de tre till fem första inläggen som någon skriver är no-follow och finner man att dessa är meningsfulla inlägg kan man koppla på do-follow för just den besökaren.
  • Du bör ha en plan för vad du skall blogga om en bra tid framöver. Skriv regelbundet, eller rättare sagt publicera inlägg regelbundet. Skriv gärna många inlägg på en gång om du har bra inspiration – men spara dem och publicera i din planerade takt. Genom att alltid ha en del inlägg på lager så kan du hålla din publiceringstakt utan att behöva bli stressad.
  • Ha inte långa uppehåll i publiceringen av inlägg, risken är att besökarna (och i viss mån sökmotorerna) tappar intresset för din blogg. En blogg som verkar inaktiv (död) känns inte så attraktivt.
  • Vill man slippa pressen att ständigt producera nytt innehåll så kanske en traditionell hemsida är bättre. Där märks det inte lika tydligt om man inte förnyar innehållet på ett tag. Men det är klart att om man har jul-erbjudanden kvar i mars månad (på en vanlig hemsida) så har man gjort bort sig ganska rejält ändå...

Och så lite härliga fördelar med en blogg:

  • Du får hjälp av dina besökares inlägg när det gäller att göra din hemsida intressant och fylla den med innehåll.
  • Du får reda på vad de tycker om dina inlägg, ämnen och ditt sätt att skriva, vad de gillar och inte gillar. Detta kan i sin tur ge dig värdefull vägledning om vad du ska skriva respektive låta bli att skriva.
  • Du kan få uppslag och inspiration som du kanske aldrig hade fått annars.
  • Genom att ha så kallade trackbacks aktiverade så kan du inspirera andra att tipsa / referera till din blogg. En varning dock – funktionen kan ibland missbrukas och leda till spam. Optimalt är väl om ditt bloggverktyg tillåter granskning och godkännande innan man släpper en trackback (captcha fungerar inte eftersom trackbacks är automatiska).
  • Sökmotorer tenderar att gilla bloggar i allmänhet och viss bloggplattformar i synnerhet. Wordpress får nog anses tillhöra den kategorin men kan bli ännu bättre med vissa SEO-plugin (skall kolla upp vilka det var).

Hmmm... - Det där tål ju att tänkas på eller hur? - Det är bara du själv som kan avgöra vilka punkter som skall väga tyngst i ditt val mellan hemsida och blogg. Prova att höra efter med vänner och bekanta som har hemsida respektive blogg så får du lite fler synvinklar.

Jobbigt att komma igång? Man kan ju anlita en webbyrå för att få hjälp att starta en blogg. Det kan ju kännas lite överväldigande med webhotell, webbdesign, marknadsföring etc.